La 93 de ani, un florar arădean umple pieţele municipiului la început de martie

Singurul florar activ din zona de vest are 93 de ani şi trăieşte în Arad. Peste o sută de mii de fire de lalele şi zambile pleacă în acestă perioadă, din serele bătranului către clienţii dornici să ofere celor dragi o floare de 1 sau 8 martie. Chiar dacă are o vârsta respectabila, Wiel  Alois preferă să inspecteze personal fiecare seră şi să dea sfaturi angajatilor despre îngrijirea florilor.

Weil Alois îngrijeste flori de o viaţă. Afacerea pornită de tatăl său în 1921 i-a fost atât de dragă, încât nu a dorit niciodată să facă o altă meserie. Chiar dacă de-a lungul vremii a cultivat zeci de soiuri de plante în serele  familiei, astăzi bătrânul florar scoate la vânzare doar lalele şi zambile, în prag de primăvară.

“În fiecare zi vine să se uite personal care e calitatea, cum cresc florile şi atunci ne spune care nu e bună şi apoi trebuie să le alegem şi cea care e rea o punem de o parte”, spune unul dintre angajaţii bătrânului.

În cele câteva sere ale forarului mii de flori cu un miros îmbietor  îşi aşteaptă clienţii. Munca florarilor a început din toamnă. Tanti Iuly lucrează în aceste sere de foarte mulţi ani şi ştie toate secretele acestor plante.

“Le plantăm în ghiveci, le scoatem afară şi le îngropăm în nisip pentru iarnă. Primăvara le scoatem, dăm nisipul jos şi scoatem ghivecele cu plante”, spune Tanti Iuly, un ajutor al bătrânului.

Din serele lui Weil Alois, zambilele şi lalelele pleacă cu 5 lei bucata, spre deosebire de piaţă, unde preţul se dublează.

Chiar dacă are 93 de ani, florarul din Arad are planuri de viitor. Ştie exact ce se va întâmpla în serele lui cu doi trei ani înainte. Şi asta pentru că şi-a facut meseria cu pasiune, toată viaţa.

 

Adauga comentariu