Elevii unei școli arădene au fost mutați din sala renovată din banii părinților! ”Copiii au fost trimiși într-un vechi vestiar al sălii de sport”

Un nou scandal lovește Școala Gimnazială ”Caius Iacob” din Arad. Părinții elevilor din clasa I D sunt revoltați că cei mici au fost mutați din sala ce a fost renovată pe banii lor. La începutul anului școlar 2017-2018, pe când copiii erau în clasa 0, au scos din buzunare câte 300 de lei de elev pentru a moderniza sala. Li s-a spus că dacă bagă bani, copiii vor avea condiții ca lumea timp de cinci ani. Numai că la începutul acestui an școlar, copiii au fost mutați într-un fost vestiar al sălii de sport. Părinții sunt revoltați și spun că nu sunt condiții la fel de bune și că era normal, din moment ce au plătit renovarea, să fie lăsați în aceeași sală de clasă.

”Suntem colectivul de părinți de la Clasa I D din Școala Gimnazială Caius Iacob din Arad. La începutul clasei zero am fost singura clasă din școală care nu am avut o sală de clasă. Am fost nevoiți  să acceptăm fosta cancelarie profesorală care ni s-a pus la dispoziție într-o stare deplorabilă, noi urmând să o renovăm. Am primit de la școală materiale pentru renovat, dar nefiind niciun părinte de meserie am platit portarul școlii să ne renoveze sala. Fiecare părinte a cheltuit în jur de 300 de lei de copil pentru că în afară de băncuțe școala nu ne-a oferit nimic. Am cumpărat perdele, dulăpioare, perinițe, am rașchetat parchetul etc. Între timp, unor părinți li s-a sugerat să își mute copiii în altă clasă și noi am rămas doar 17, în timp ce în celelalte clase numărul de copii e relativ mare. De câte ori am avut ședințe cu părinții, doamnele directoare deși au fost invitate nu au binevoit să vină la ședințe. La sfârșitul clasei zero,  directoarea adjunctă ne-a spus că în urma unor renovări vom fi mutați din clasa pe care am renovat-o- undeva la parterul școlii și nu va trebui să mai plătim nimic. Când am început clasa I ne-am trezit repartizați într-un vechi vestiar de la sala de sport pe post de  sala de clasă, unde copiii fiind total izolați de restul școlii nu pot comunica cu ceilalți copii, sala este foarte întunecoasă, copiii petrec patru ore pe zi cu lumina aprinsă în sală, WC-ul fetițelor este la un etaj inferior, este un singur WC, unde vin și copiii care fac sport în sala de sport. Am depus o petiție la conducerea școlii și ni s-a propus să mergem într-o altă sală cu altă clasă împreună și să venim doar noi clasa I D de după-amiază. Precizăm faptul că în urma discuțiilor cu doamna directoare am constatat chiar faptul că biroul dânsei este mai mare decât o sală de clasa unde învață copiii noștri, iar doamnele director se plâng de lipsa spațiului în școală. Pe zi ce trece o fetiță din clasa I D cu operație la ochi e nevoită să accepte condițiile de studiu cu bec, patru ore pe zi, într-o sală întunecoasă”, se arată în sesizarea părinților.

Confruntată cu această situație, directoarea școlii neagă unele dintre acuzații și spune că s-a luat decizia mutării clasei I D, din pricina faptului că are cei mai puțini elevi.

”S-a decis mutarea pe criteriul efectivului de elevi. Sunt clase cu 33, 34 de elevi și era normal să procedăm așa. Anul trecut școlar aveam 778 de elevi, iar anul acesta sunt 823. Nu le-a promis nimeni că pot rămâne în aceeași sală de clasă. Noi am pus la dispoziție sala, nu știu nimic despre bani dați pentru anumite lucrări. Noi am renovat sala în care au fost mutați acum, s-a schimbat ușa, s-a pus parchet laminat, tablă, calculator, imprimantă, s-a renovat complet. A fost cea mai bună variantă pentru a evita ca elevii să facă ore de după-amiază”, spune Andreea Vida, directoarea Școlii Gimnaziale ”Caius Iacob”.

Lucrările făcute în urmă cu un an de zile, la negru, fără acte, fără vreun deviz de lucrări nu îi sunt străine directoarei. Chiar dacă spune că nu știe de banii dați de părinți, rămâne întrebarea: cum au apărut acele lucrări? Că doar le-a văzut. Și-a dat seama că o sală de clasă este transformată radical. Nu i s-a părut nimic suspect?

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Arad spun că respectiva clădire este a Primăriei Arad și această intituție are obligația de a face reparații. ”Dacă nu a dat Falcă bani pentru reparații, au dat părinții. Nu e normal, însă e treaba administrației locale să întrețină unitățile școlare pe care le are în proprietate. Inspectoratul se ocupă de partea didactică, de management și de procesul instructiv-educativ”, ne-a declarat Anca Stoenescu, inspector general al IȘJ Arad.

În ceea ce privește administrația locală, acesta consideră că trebuia să fie înștiințată de conducerea școlii. ”Primăria Municipiului Arad, în calitate de proprietar al respectivei clădiri, trebuia să fie cel puţin însţiinţată de conducerea unităţii de învăţământ că urmează să se facă lucrări de reparţii în incinta şcolii. Municipalitatea arădeană alocă în fiecare an bani pentru investiţii în unităţile de învăţământ tocmai pentru a-i scuti pe părinţi de astfel de chetuieli”, afirmă Ralu Cotrău, purtător de cuvânt al Primăriei Arad.

Adauga comentariu