Efemeridele și-au făcut apariția pe Malul Mureșului

Efemeridele și-au făcut apariția, luni seară, chiar în a doua zi de Rusalii, pe malul Mureşului.

Este vorba despre fluturii, numiţi popular „rusalii” pentru că apar în perioada acestei sărbători. Ei se împerechează şi mor. Loculm în care acestea apar este Podul Traian din municipiul Arad acolo pescarii merg pentru a-şi face provizii de momeală pentru peşti. Aceștia le prind cu plase. Alții însă vor doar să privească spectacolul făcut de acestea în zbor. Totul arată ca o perdea deasupra apei.

Prezenţa fluturilor oferă un adevărat spectacol pentru trecători, fiind ca o perdea de insecte care se mişcă deasupra apei.

Directorul Parcului Natural Lunca Mureşului, Fulviu Moga, a declarat  că fenomenul va dura încă două sau trei zile. În acest timp, insectele, care au trăit în stadiu de larvă trei ani, în nămolul malurilor Mureşului, devin adulte şi ies la suprafaţă pentru a se reproduce. Trăiesc doar câteva ore, până îşi depun oăle, apoi devin hrană pentru peşti.

Legenda spune că efemeridele sunt spirite neîmplinite ale unor băieţi şi fete care au murit înainte de a se căsători. Astfel, acestor suflete li s-ar permite o zi pe an în care să ia chip de fiinţă înaripată pentru a putea cunoaşte iubirea. 

Adauga comentariu