Economistă de profesie s-a apucat de pictură. Printre tablouri sunt și trei portrete ale unor oameni ai străzii

S-a pregătit pentru a fi economist și asta a lucrat ani de zile având diferite funcții în domeniu, de câțiva însă se dedică unei pasiuni și anume: pictura. Este vorba despre Jeni Maria Lucan, cea care joi seara și-a prezentat noile lucrări în fața publicului. Printre tablouri se află și trei „no name” care sunt portretele unor oameni ai străzii. În ochii lor se poate citi o poveste.  Oamenii străzii înainte de a fi pictați au fost forografiați de fiica artistei care are o înclinație pentru arta fotografică. Doi dintre ei încă mai pot fi văzuți pe stradă, unul însă a decedat.

Expoziția a avut loc la Casa Jelen și a purtat denumirea „Viaţa în culori”. Fiecare dintre cele 40 de tablouri are o denumire. De exemplu: Pierdut în univers, Rock, Balada, Emoții, Efervescență, Lavandă. Fiecare este denumit în funcție de ce exprimă artista în pictură.

Aș putea să spun că această expoziție pentru mine reprezintă o satisfacție în sensul că am reușit să adun un număr cât mai mare de persoane care să se bucure de picturile mele. Cu cât poposesc mai mult în fața unui tablou înseamnă că ceea ce am vrut eu să exprim se transmite la privitor și asta pentru mine e o satisfacție deosebită”, a declarat  Jeni Maria Lucan.

Arădeanca a lucrat la picturi cam un an jumate, însă nu în fiecare zi, ci doar când a simțit că e momentul.

Atunci când am simțit nevoia, m-am așezat, am pictat, zi sau noapte, dar nu e o regulă. Atunci când am simțit, atunci am pictat. Lucrările sunt în mare parte abstracte, pentru mine abstractul e forma de exprimare, cea mai bună, pentru mine personal. Mi se pare că abstractul își permite să transmiți realitatea ta subiectivă. Poți să-ți pui sentimentele, gândurile simțămintele și în culoare. Și atunci privitorul poate să ajungă la sufletul tău sau poate să nu ajungă, dar să vadă altceva din modul pozitiv din aceste tablouri, iar celelalte florile, portretele, natura din dragoste pentru frumos. La portrete am fost impresionată de unele personaje, oameni ai stăzii. Privind atent figurile se poate citi ceva în ochii lor”, spune artista.

Jeni Maria Lucan s-a născut la Bârlad, a studiat la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar apoi s-a stabilit în Arad unde a deținut diferite funcții până la cea de manager economic. Pasiunea pentru pictură o are de câțiva ani.

Pasiunea pentru pictură, probabil că provine din pasiunea pentru arte în general.  Am primit de la copiii mei niște pânze într-un anumit an și culoari și tot ce trebuie pentru a picata, iar într-o bună zi am pus o pată de culoare pe o pânză și de atunci nu m-am mai oprit. Am simțit că e modul de exprimare care mă reprezintă și asta durează de aproape trei ani. Primul peisaj pe care l-am făcut a fost când fetița mea era micuță și i-am arătat cum să îmbine culorile dar de atunci nu am mai pictat, având cu totul altă meserie. Nu am mai avut timp. Acum pot însă să fac exact ceea ce îmi place”,mai adaugă Jeni.

Vernisajul de joi seara a fost prezentat de artistii plastici: Daniela Kovats, Estera Keretzs, artist plastic. Iar ca invitați speciali au fost:  Ana Olimpia Niculescu și profesorul Constantin Dehelean. În sală au fost rude ale artistei prieteni și iubitori de artă.

Cei care nu au ajuns la vernisaj pot vizita expoziţia, timp de o săptămână, la Casa Jelen. De asemenea, pot lua legătura cu artista pe pagina de Facebook sau la numărul de telefon: 0770 430 720.

 

Adauga comentariu