Deținătorul berii Arădeana dezvăluie secretul pe care ar trebui să-l cunoască orice băutor: „Prima gură luată trebuie să menţină gustul amărui vreo patru-cinci minute”

Berea Arădeana a ieşit pe piaţă în urmă cu trei ani. Este produsă în Cehia, într-o fabrică situată la mai puţin de 100 de kilometri de Praga. Ovidiu Luca, arădeanul care deţine acest produs împreună cu un ceh, spune că produce anual 500 de hectolitri de bere şi că 70% din producţie o vinde în Cehia. 

„Acum trei  ani am început. Eram băutor de bere, dar nu mă gândeam că am să ajung să o fac eu. A fost o conjunctură favorabilă, ştiam câteva din dedesubturile berilor şi am avut o oportunitate. Noi producem două sortimente principale: premium şi tradiţional. Variantele neagră și fără alcool le-am scos doar anul acesta”, povestește Ovidiu Luca. 

Arădeanul spune că evită să o numească bere artizanală și dezvăluie un element care deosebește berea făcută după rețete naturale și cea pe care o numește eurobere. „ Tocmai ăştia care nu fac bere îşi numesc produsele bere, iar eu care fac bere, mă numesc bere artizanală. O bere conţine: apă, malţ din orz sau alte cereale, drojdie şi hamei. Că înlocuieşti orzul cu orzoaica, alţii pun porumb sau altfel de cereale, e ok, dar să nu foloseşti drojdie şi hamei, nu îţi mai poţi denumi produsul bere. La o bere e foarte simplu să îţi dai seama dacă e în regulă. Prima gură luată trebuie să menţină gustul amărui vreo patru-cinci minute. E ca şi cum ai muşca dintr-un grapefruit. Oamenii nu ştiu, trăiesc cu impresia că beau bere. Nu ştiu cât de nocive sunt enzimele şi aditivii folosiţi la acele aşa numite beri. Nici hamei nu se mai produce decât foarte puțin. Sunt fermentaţii foarte rapide în câteva ore e gata berea. Le duce la 20 de grade, le stinge cu apă, le pune aditivi de gust. Una e mai acrişoară, alta e mai dulce, dar practic tu cumperi acelaşi produs. În urmă cu ceva vreme, am avut ofertă să mi-o producă în Germania cu 10 eurocenţi. Vă daţi seama ce ar conţine. Nu am acceptat, prefer un produs de calitate”, susțiune Ovidiu Luca.

Despre berea pe care o produce, spune că este o bere lager, are o fermentare la temperatură joasă și că dacă o producea în țara noastră, ar fi fost un produs mai scump. „Eu am spus de la început că vreau să fac o băutură băubilă. Puteam să facem sortimente pe care nu le înţelegea consumatorul român, le bea şi se întreba ce e asta. Sunt beri care sunt bune, dar nu sunt neapărat pe gustul nostru. Dacă mergi în Scoţia sau Iranda, acolo se beau beri tari. Am zis să încercăm să facem ceva cât mai băubil. În România ieşeam mai scump. Acolo suntem patru producători şi cumpărăm materia primă în grup. Unul dintre ei, ia 75% doar pentru el. Noi, ceilalți, suntem mai micuţi. Făcând un volum mai mare, avem acest avantaj. Cumpărăm malţ, hamei, ambalaje, dopuri, etichete, sticle. Fiind în grup le luăm la un preţ mai mic”, mai completează afaceristul arădean.

Premiată la Londra, imposibil de vândut în Timișoara

Berea Arădeana a fost premiată la Londra la World Beer Awards cu sortimentele Arădeana Premium și Arădeana Nefiltrată. Prima a luat locul II, iar cea nefiltrată a luat locul I.

Chiar dacă se bucură de o recunoaștere la nivel internațional, berea Arădeana este greu, dacă nu chiar imposibil, de vândut în Timișoara. Rivalitatea fotbalistică dintre UTA și Poli își pune amprenta și în domeniul berarilor. Dacă arădenii consumă cu greu sau aproape deloc bere Timișoreana, Ovidiu Luca spune că se lovește de o atitudine similară în ceea ce privește Arădeana în orașul de pe Bega.  „În Timişoara nu am putut să o vând, au o reticenţă, chiar dacă am avut aprecieri foarte mari. Îmi spun timișorenii: «e extraordinară, e foarte bună, e peste toţi, dar schimbă eticheta aia. Când văd Arădeana îmi vine să dau cu sticla de pământ». Ce să mai zic...”, spune, zâmbind cu amar, Ovidiu Luca.

Adauga comentariu