A crescut iarba printre morminte. Cine este vinovat de dezastrul din cimitirele arădene!

Iarba mare din cimitirele arădene dă bătai de cap celor care au morminte în zonă, dar și celor care le administrează. O arădeancă nu a mai găsit mormântul părinților din cauza buruinilor crescute.

„În luna mai am fost și am pus flori.  Mă așteptam să le găsesc uscate, dar nu înghitițe de buruieni, nici nu pot intra. Mormântul se află în cimitirul Pomenirea”, a spus Carmen. Împreună cu cineva de la Gospodărirea Comunală a mers să caute mormântul și nici așa nu a fost găsit de iarba înaltă.

Iosif Fohsz, administrator în cadrul Gospodăriei Comunale Arad spune că mormintele trebuie întreținute de familiile celor decedați, iar căile de acces de către ei.

„Noi suntem permanent la curățat, dar avem multe hectare, în total cimitirele au peste 50 de hectare. Noi tăiem iarba într-o parte dar până ajungem la capăt, iar crește la loc. Și ploile în acest an au făcut ca buruiana să fie tot mai multă și mai mare. Sunt persoane care ne solicită ajutor că nu găsesc mormintele, iar noi mergem și curățăm zona să aibă acces. Și o parte dintre cei care întrețin mormintele sunt indisciplinați. Am pus containere unde pot arunca gunoiul, dar ei îl pun tot lângă. La noi groparii se ocupă și de tăiat iarba. Activitate este”, a explicat Iosif Fohsz.

De asemenea, în urmă cu câteva luni reprezentanții Gospodăriei Comunale Arad au trimis un comunicat de presă prin care îi ruga pe toți deținătorii locurilor de înhumare să folosească cele 100 europubele noi  de 1,1 m³ amplasate în incinta cimitirelor Pomenirea, Eternitatea, Mureșel și Gai și să nu mai depoziteze la sol resturile vegetale rezultate de pe morminte și din jurul acestora.

„Colectarea deșeurilor se va face cu un autocompactor specializat deținut de către societate.

Momentan, 70% din europubele sunt goale datorită faptului că acestea, deși au fost amplasate în cimitire, nu sunt folosite. Acest fapt îngreunează colectarea și transportul deșeurilor la rampa de gunoi.

Au fost instalate 20 de țarcuri pentru depozitarea selectivă a pet-urilor , care de asemenea nu sunt folosite, pet-urile fiind aruncate peste tot. Tot acest demers se încadrează în planul nostru de a avea cimitire curate și îngrijite și ne dorim implicarea comunității locale în menținerea și păstrarea curățeniei din cimitir”, declara directorul general,  Tiberiu Nicolae Ciul.

Adauga comentariu