Crescut în blocurile „Y” din Vlaicu, de o familie de muncitori, deputatul Adrian Todor e îndrăgostit de zbor. Recent, şi-a luat licenţa de pilot comercial

Adrian Todor, care este deputat de doi ani și jumătate din partea PSD, are o pasiune pentru zbor. În timpul liber acesta se afă la înălțime. Este o pasiune a lui, care s-a transformat încet, încet în profesie. Provine dintr-o familie de muncitori, crescând la "Y-urile" din cartierul Aurel Vlaicu.

Totul a început când a văzut un motodeltaplan. Și-a cumpărat unul, apoi a ajuns la avion cu patru locuri, iar acum este licențiat ca pilot comercial.  „Am văzut la Timişoara un motodeltaplan zburând, undeva prin 2009 şi am întrebat pe toată lumea unde găsesc aşa ceva că vreau să încerc. Eu având și atunci o pasiune pentru motociclete, pentru scufundări. Îmi zice un prieten al meu că îl știe pe unul la Şiria, dar e nebun. «Dacă te omoară e treaba ta. Îţi dau numărul de telefon, îl cheamă Cojocaru». Primul zbor l-am făcut cu Coji de pe drum, el decola de pe drum, nu era pista de acum de la aerodromul de la Șiria. Am zburat cu el câteva ore şi pe urmă am spus că mie îmi place motodeltaplanul şi mi-am şi cumpărat unul, asta a fost prima pasiune. L-am ţinut la Șiria, e fratele celui care e acum aici. Eu l-am vândut, l-am schimbat pe un avion ultrauşor. A ajuns la Bucureşti, la Clinceni, cred ca e şi acum acolo”, a declarat Adrian Todor.

După ce a învățat tainele zborului a trecut la următoarea etapă.

„Pe urmă după ce am înţeles uşor, uşor despre ce e vorba mi-am luat licenţa de pilot, cea mai de jos categorie ULM, pilot de avioane ultra uşoare, mi-am luat pentru motodeltaplan, avion pe urmă am zis că nu m-aş opri şi m-am dus mai departe. Am făcut licenţa de pilot privat care îţi dă voie să pilotezi avioane de patru locuri şi categorie superioară. Prin 2016 am decis să mă duc să-mi fac licenţa de pilot profesionist, comercial. M-am dus şi spre şcoala superioară de aviaţie civilă şi am făcut ceea ce înseamnă zbor bimotor şi instrumental”, mai adaugă pilotul arădean.

Îndrăgostit de zbor

Adrian a ajuns încet de la pasiune la o meserie. Deși are acum meseria de pilot el afirmă că toată viața va rămâne aviator: „Eu am meseria de pilot, dar toată viaţa voi rămâne aviator, şi vreau să fac diferenţa între ele să spun că pilotul este cel care este calificat superior într-o meserie, de a mânui o aeronavă de a o duce în siguranţă la sol cu pasageri, dar aviatorul este cel care este îndrăgostit de zbor şi fie el cu motor sau fără motor. Sunt aviatori cei care sunt îndrăgostiţi de ceea ce înseamnă zbor şi aviaţie”.

Ce înseamnă să zbori

Deputatul spune că în primul rând trebuie să iei o aeronavă. Sunt două variante. O aeronavă în condiţii bune poate fi cumpărată mult mai ieftin decât o maşină de lux.  60 de mii de euro este o aeronavă bună, însă se găsește şi cu 15 mii una mai folosită, mai veche. Totodată este și varianta închirierii aeronavelor.

„Trebuie să îţi iei o licenţă, să o ţii funcţională, să ţii un avion la un hangar care are o chirie, undeva trec de 10 mii de lei pe an costurile de întreţinere a unei aeronave cu chirii şi tot ce ai. La consum sunt unele care mănâncă 20 de litri la oră. Într-o oră se fac aproximativ 150 de kilometri”, mai adaugă Adrian Todor.

Întrebat dacă îi este vreodată teamă, acesta a spus că da, însă teama lui este de a face tot ceea ce trebuie, așa cum trebuie, nu crede ca e o teamă, ci e o formă de concentrare.

Când era copil îi plăcea să confecționeze avioane din hârtie, să înalțe zmei și ca orice copil visul lui era să cadă în gol și să încerce apoi a zbura. Visul s-a împlinit și acum zboară ori de câte ori are ocazia.

Sunt zile când e dedică altora zborul, de exemplu vineri a zburat toată ziua cu cei care au dorit să fie la înălțime, printre care și opt copii de la Centrul Maranata. Toți au zburat cu avionul ultraușor de pe aerodromul „Charlie Bravo” Șiria. Au zburat atât cu Adrian Todor, cât și cu Nicu Cojocaru cu motodeltaplanul.

Adrian Todor a obținut licenţa de pilot comercial și într-o zi în mod sigur îl vom întâlni la manșa unui avion de linie.  

 

Sâmbăta trecută, Adrian Todor și-a luat și botezul, fiind stropit cu șampanie și aruncat în piscină în hainele de pilot.

Adauga comentariu