Colectarea selectivă a deşeurilor e obligatorie de azi! În Arad e haos şi la firmele de salubrizare şi la nivelul cetăţeanului care aruncă gunoiul la grămadă!

De astăzi, colectarea selectivă a deşeurilor este obligatorie, însă suntem departe de ceea ce se doreşte prin implementarea acestor norme europene.

Autorităţile spun că au făcut campanii de informare, însă acestea nu prea au ajuns la urechile oamenilor, care – în marea lor majoritate, aruncă gunoiul la grămadă. Pe de altă parte, societăţile de salubrizare nu şi-au făcut bine temele în ceea ce priveşte împărţirea diferitelor pubele către arădenii care locuiesc la case.

Foarte mulţi arădeni din municipiu, şi nu numai, se plâng de faptul că nu au primit pubele. Nu au primit vreuna, ce să mai încapă vorbă de mai multe, colorate în funcţie de deşeurile ce trebuie puse în ele. Unii au pubelele din faţa caselor de la vechiul operator de salubritate – Polaris, societatea ieşită din ecuaţie de ceva vreme.

În ceea ce-i priveşte pe arădenii care stau la bloc, situaţia e simplă. Există tomberoane, amplasate pe platformele gospodăreşti, pentru diferite tipuri de deşeuri, însă mulţi nu prea ţin cont de ele. Veţi găsi cartoane aruncate peste PET-uri şi gunoi menajer aruncat peste sticle.

Răzvan Cadar, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad, care are în subordine chestiunea deşeurilor, spune că au fost derulate campanii de informare şi că firmele de salubritate sunt pregătite să colecteze selectiv.

„Noi am avut mai multe şedinţe de informare cu societăţile care operează, în speţă Retim pe zona 1 şi Activ pe zonele 3 şi 4 pentru că din păcate pe zonele 2 şi 5 nu mai avem un operator, având reziliat contractul cu GSU. Am avut discuţii în zona asta, ei sunt pregătiţi pentru a colecta selectiv de la oameni, noi vom face şi am mai făcut campanii de informare a cetăţenilor pentru a fi informaţi corect pe cele patru fracţii în care să-şi arunce deşeurile menajere din case. Firmele, pentru a putea colecta selectiv e necesar ca şi gunoiul să fie selectiv aruncat de către cetăţean”, spune Răzvan Cadar, vicepreşedinte al CJA.

La o simplă plimbare printre blocurile din municipiu şi prin faţa caselor veţi constata că lucrurile sunt departe de ceea ce se doreşte. E adevărat că pentru cei ce locuiesc la bloc, situaţie este îngreunată de imposibilitatea de a ţine în bucătărie mai multe coşuri pentru gunoi. Ar însemna ca unora să le ocupe jumătate din spaţiu, astfel că această colectaree se derulează mai anevoios. Cei mai mulţi, nu ţin cont de această colectare selectivă şi aruncă totul într-un singur sac de gunoi, sac pe care-l aruncă în oricare din tomberoanele aflate pe platformele gospodăreşti.  

Adauga comentariu