Clădirea primei uzine de automobile de pe actualul teritoriu al României ar putea fi donată municipalității arădene

Clădirea primei uzine de automobile de pe actualul teritoriu al României (Marta) ar putea fi donată Municipiului Arad.

Aflată pe lista monumetelor istorice, clădirea fostei fabrici “Marta”este de ani buni în atenţia administraţiei locale. În urmă cu mai bine de 10 ani de zile, Primăria Municipiului Arad, prin viceprimarul Levente Bognar reuşea să modifice Ordonanţa nr.37/2008, astfel încât primăriile puteau cumpăra clădirile  de patrimoniu. Printre imobilele care prezentau interes pentru administraţia locală se afla şi clădirea veche de o sută de ani a fostei fabrici “Marta”, unul dintre imobilelele pentru care timpul şi indiferenţa proprietarilor care s-au succedat, au devenit cei mai mari duşmani.

De teama de a nu se transforma într-o ruină şi un pericol public, administraţia locală a făcut demersuri pentru solicitarea protejării clădirii de proprietar şi  eventuala achiziţionare a imobilului. În acest sens s-au purtat o serie de discuţii cu toţi cei care au deţinut la un moment dat imobilul. Până de curând nu s-a ajuns la un consens în privinţa unei tranzacţii.

Cu toate acestea municipalitatea nu a renunțat la ideea de a salva ce mai era de salvat, astfel că marți, 11 februarie, s-a mai făcut un pas în direcția menținerii în patrimoniu și  a valorificării clădirii primei uzine de automobile de pe actualul teritoriu al României. Viceprimarul Levente Bognar s-a întâlnit cu reprezentantul societății ASTRA Rail Industries S.R.L. în patrimoniul căreia se află în prezent terenul și clădirea fostei fabrici de mașini.

Am purtat discuții pentru a continua demersurile de a salva această clădire simbol a Aradului, un monument istoric legat de patrimoniul industrial al orașului nostru. În cadrul discuțiilor avuteam propus actualilor proprietari să doneze municipiului această clădire, mai ales că nu aveau niciun un plan concret în legătură cu ea. Societatea trebuie să ia o decizie în acest sens, iar în momentul în care avem un răspuns ferm vom face demersurile ce se impun în vedereaînsușirii donației. Sperăm să facem acest lucru într-un interval de timp cât mai scurt, reușind astfel să salvămaceastă clădire cu o valoare deosebită pentru istoria locală și nu numai.”, a detaliat viceprimarul municipiului Arad, Levente Bognar.

Conform www.prourbe.ro Fabrica de maşini Marta, ridicată în 1905, a fost prima uzină de automobile de pe actualul teritoriu al României. Marta este acronimul pentru Magyar Automobil Részvény Társaság Arad. Firma era o sucursală a firmei americane Westinghouse, prin intermediul filialei franceze din Le Havre, Franţa. Aici se produceau automobile atât pentru Budapesta cât şi pentru uz local, cu timpul ajungând să exporte în mai multe ţări euopene, inclusiv în Anglia. Asigurând condiţii optime de muncă, având vestiare, spălătoare cu apă rece şi caldă, sală pentru servit masa, fabrica ajunge în 1913 să lucreze cu 280 de muncitori.

În anul 1926 capitolul automobilelor fabricate la Arad s-a închis definitiv. Toate utilajele au fost expediate la Braşov unde s-a înfiinţat Întreprinderea Aeronautică Română (IAR).

 

Adauga comentariu