Cei 13 generali comemorați la Arad, în Parcul Reconcilierii

Comunitatea maghiară din Arad i-a comemorat pe eroii Revoluţiei de la 1848-1849, în Parcul Reconcilierii, unde la baza Statuii Libertăţii, dedicată celor 13 generali ucişi în oraş la sfârşitul revoluţiei paşoptiste, au fost depuse coroane de flori.   

Manifestările comunităţii maghiare au început cu un moment comemorativ în Piaţa 13 Generali, a urmat o slujbă religioasă la Biserica romano-catolică din centrul Aradului, iar la finalul acesteia, sute de participanţi au pornit pe jos, într-o procesiune religioasă, până în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare.

Comemorările din Parcul Reconcilierii au fost organizate după un program special în acest an, când s-au împlnit 170 de ani de la condamnarea la moarte şi executarea, în Arad, a celor 13 generali.

Pe lângă autoritățile locale la evenimente au participat și vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, liderul UDMR, Kelemen Hunor, dar şi ambasadorul de la Bucureşti al Ungariei sau consulul general din Cluj-Napoca. Alături de aceştia, au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor române, politicieni şi oficiali din Arad.

După intonarea imnurilor României, Ungariei şi Uniunii Europene, oficialii au ţinut discursuri pe teme istorice, amintind despre dorinţa de libertate a celor care au luptat în Revoluţia de la 1848-1849. Pentru prima dată însă de când au loc comemorări în Parcul Reconcilierii, discursurile nu au mai fost traduse în boxe pentru public, beneficiind de traducere în limba română doar cei care au primit căşti, în special invitaţii oficiali. După discursuri, invitaţii au depus coroane de flori. Totul s-a încheiat printr-o procesiune cu torţe.

Cei treisprezece generali maghiari au depus armele după ce comandantul suprem al armatei revoluționare maghiare, Artúr Görgei, s-a predat rușilor la Șiria la data de 13 august 1849. Au ajuns la mâna generalului austriac Julius von Haynau. Execuția s-a desfășurat la Arad în zorii zilei de 6 octombrie 1849. Niciunul dintre cei 13 ofiţeri nu a acţionat pe teritoriul Ardealului.

Adauga comentariu