Carol al II-lea şi Nicolae Ceauşescu, la inundaţiile din Arad. Câteva fotografii mai stau mărturie acelor catastrofe

Judeţul Arad are şi o istorie mai tristă şi anume perioadele în care au avut loc inundaţii provocate de principalele cursuri de apă din judeţ. 

Sunt perioade triste în care au fost distruse locuinţe şi oamenii au trebuit evacuaţi. Inundaţiile au fost catastrofale afectând dramatic viaţa economico-socială a tuturor comunităţilor judeţului. 

Odată cu ele au venit la Arad şi personalităţi ale timpului. La primele inundaţii de unde există astăzi mărturii a ajuns însuşi regele Carol al II-lea vizitând urbea de pe Mureş. Pozele cu acesta au fost găsite de un arădean după anul 1990 la arhivele bibliotecii, într-un plic şi aşa au ajuns să fie publice. 

În 1932 au fost două valuri de inundaţii, în martie şi în aprilie. Atunci Micălaca a fost aproape rasă de pe faţa pământului Vârful inundaţiilor din 1932 a fost pe 7 aprilie, când viitura a ajuns în zona Aradului. La acea vreme oraşul a fost inundat în Micălaca, localitate devenită cartier al Aradului la 1 ianuarie 1930. Au dispărut aproape 900 de case care erau din chirpici şi nu aveau fundaţia solidă. 

Carol al II-lea, în vizita sa a discutat timp de două ore cu sinistraţii, fiind aleşi mai apoi 168 dintre ei, cei mai loviţi de soartă. Regele a împărţit acestora plicuri cu bani. După plecarea lui au existat scandaluri de modul în care banii au fost împărţiţi.  

A mai urmat viitura pe râul Mureş din anul 1970 care s-a produs în intervalul 17-21 mai. Inundaţiile au afectat localităţile riverane şi au generat pagube însemnate. Au urmat apoi viiturile din 1975 tot cu pagube înseamnate. La acele inundaţii a fost prezent şi tovarăşul Nicolae Ceauşescu. Există o fotografie în care acesta se află într-o maşină alături de alţi tovarăşi. 

Viiturile din anul 2000 au lăsat şi ele pagube imense. Viitura a determinat ruperea digului de apărare existent pe malul drept, în dreptul localităţii Ţipari şi a condus la inundarea a peste 75.000 Ha. 

Fotografii de la aceste inundaţii pot fi văzute timp de două săptămâni într-o expoziţie care a fost deschisă la Galeriile „Turnul de Apă”,​

„La inudaţiile din 1970 am participat fiind copil. Ţin minte că am fost să văd pe malul Mureşului cum se desfăşoară activitatea. Îmi aduc aminte de armată care îşi făcea cu prisosinţă datoria. Doi dintre directorii dinaintea mea se află acum în sală la expoziţie. Domnul Piscăleanu care a fost primul director al actualei structuri a Sistemului de Gospodărire a Apelor Arad şi domnul director Ursu”, a declarat Caius Parpală, director al Sistemul de Gospodărire a Apelor. Cei doi directori îşi aduc aminte cum a fost de dificil să se întervină în acei ani la inundaţii. 

Reprezentanţii ISU Arad spun că: „Uităndu-ne pe aceste fotografii dacă prin anii 30 -70 erau mult mai puţin pregătiţi pentru a face faţă acestor dezastre e clar că după anii 2000, atât cei de la Apele Române, cât şi cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă sunt mult mai bine pregătiţi”. 

Organizatorii expoziţiei sunt Galeriile „Turnul de Apă”, Administrația Bazinală de Apă Mureș, Administrația Bazinală de Apă Crișuri, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad și Lucaciu Marcel-Sorin, alături de Consiliul Județean Arad și Complexul Muzeal Arad. Expoziția poate fi vizitată până pe data de 6 noiembrie 2018.


 

 

Adauga comentariu