Camera în culori şi plină de jucării de la Tribunalul Arad, spaţiul unde copiii vor fi audiaţi. Rotary Club a făcut posibil acest lucru

Reprezentanţii Tribunalului Arad au reuşit cu ajutorul societăţii civile, mai exact cu cei de la Rotary Club Arad să amenejeze o cameră pentru copiii care trec printr-o etapă grea din viaţa lor şi se află în faţa magistratului pentru audiere. Pentru a face momentul mai puţin tensionat şi trist cei de la tribunal au solicitat ajutorul statului pentru amenajarea unei astfel de încăperi, însă nu s-au găsit bani. Audierile aveau loc în biroul judecătorului sau în alte săli unde copilul era condus de către părinte până la uşă, acum însă spaţiul arată ca un loc de joacă  de unde nu lipsesc picturile pe pereţi, jucăriile şi chiar bomboanele.

„Până în prezent audierea minorilor avea loc fie în sala de judecată, în camera de consiliu, fie uneori în biroul magistratului. Biroul era folosit cu acest scop în spertanţa că prezenţa copilului într-un spaţiu mai intim aduce o empatie, o conexiune între judecător şi copil, întrucât magistratul trebuie să perceapă dorinţa sinceră a copilului de a rămâne cu unul sau altul dintre părinţi, de a percepe legătura care există dintre părinte şi copil. Faptul că am reuşit să amenajăm această încăpere credem că contribuie sută la sută la realizarea unei atmosfere plăcute, familiare în care copilul se va deschide şi va putea comunica liber cu magistratul”, a declarat  Flavius Virgiliu Bradin, vicepreşedintele Tribunalul Arad.

Cei de la Rotary au auzit de acest proiect şi s-au implicat imediat.

„A fost o discuţie pur şi simplu cu reprezentanţii Tribunalului care povesteau că vor să realizeze acest proiect, poate că undeva unic în ţară, pentru că era nevoie de o rupere în cazul copiilor relativ la aceste dezbateri pe care minorii trebuie să le aibă. Ideea a fost prezentată în club. Foarte repede am găsit un coleg care s-a arătat dispus să ne sprijine pe urmă împreună cu alţi colaboratori au finalizat acest proiect. Motto-ul pe care noi l-am dedicat acestui demers este simplu: »din dragoste şi respect pentru copii»”, a declarat  Adrian Luca, reprezentant Rotary Club Arad.

Ascultarea copilului în cadrul procedurilor judiciare care îl privesc

Potrivit art. 264 din Noul Cod civil, în procedurile administrative sau judiciare care îl privesc, ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 10 ani este obligatorie. Cu toate acestea, poate fi ascultat şi copilul care nu a împlinit vârsta de 10 ani, dacă autoritatea competentă consideră că acest lucru este necesar pentru soluţionarea cauzei.

Dreptul de a fi ascultat presupune posibilitatea copilului de a cere şi a primi orice informaţie, potrivit cu vârsta sa, de a-şi exprima opinia şi de a fi informat asupra consecinţelor pe care le poate avea aceasta, dacă este respectată, precum şi asupra consecinţelor oricărei decizii care îl priveşte.

Orice copil poate cere să fie ascultat, iar respingerea cererii de către autoritatea competentă trebuie motivată.

 Opiniile copilului ascultat vor fi luate în considerare în raport cu vârsta şi cu gradul său de maturitate.

Exemplificativ, copiii pot fi ascultaţi în litigii privind: stabilirea locuinţei minorilor, reglementarea dreptului de vizită, plasamente, adopţii.

În conformitate cu dispoziţiile art. 226 din Noul Cod de procedură civilă,  în cazul în care, potrivit legii, urmează să fie ascultat un minor, ascultarea se va face în camera de consiliu. Ţinând seama de împrejurările procesului, instanţa hotărăşte dacă părinţii, tutorele sau alte persoane vor fi de faţă la ascultarea minorului.

 

 

 

 

 

Adauga comentariu