Bucătarul arădean Nelu Igreţ gătește de peste patru decenii. A trecut de la mici și ciorbe la trufandale marine și sosuri exotice

Arădeanul Nelu Igreţ, în vârstă de 61 de ani, și-a  descoperit pasiunea pentru gătit încă de tânăr, iar de aproape 40 de ani este profesionist în domeniu, lucru care l-a făcut să viteze multe țări ale lumii.

Mai exact în anii '70 acesta şi-a descoperit pasiunea pentru gătit, când s-a angajat la Hotel Astoria din Arad, după care a luat drumul Litoralului. Acolo s-a infiripat amorul pentru bucătărie.

„Când a început exodul către Vest, m-am trezit în Italia, unde am făcut cunoştinţă cu o gastronomie sănătoasă care dăinuie de sute de ani şi care noua ne este necunoscută încă. Probabil câteva frânturi. Setea de a cunoaşte chichiţele bucătăriei rafinate m-a împins pe Coasta de Azur şi am început cu Nisa, apoi a venit Antibe, apoi Juan le Pin, apoi St.Tropez, Paris, Amsterdam, Saarburg, Casablanca, Tanger, Cairo, Alexandria, Corsica, Bucureşti, Predeal, Pergola din Arad”, spune Nelu Igreţ. Nelu Igreţ este specializat în prepararea de peşte şi fructe de mare, iar acum se află în Belgia unde le și pregătește.

„Da, am ales Belgia și anul acesta, deoarece în această țară mâncarea este o cultură, un loc unde ai toate șansele să-ți dovedești capacitățile și pregătirea profesională. În ceea ce privește remunerația, nu există o limită, sau o tergiversare ale drepturilor bănești. «Spune-mi ce mănânci, și-ți voi spune cine esti!-Jean Athleme Brillant-Savarin (1825)». Aici, in Knokke-Heist, îmi găsesc mult dorta pace, adică să nu mai aud;- ciorbă, ciorbă, ciorbă, grătar, mici, ceafă de porc cu cartofi prăjiți și salata de roșii cu castraveți, și branza pe deasupra.... Aceste produse nu se vor putea consuma niciodată în același restaurant unde se consumă antreuri cu caviar, piept de rață afumat cu alune, mango și stafide, urmate de un homar prezentat într-o manieră ireprosabilă, cu o duzină de sosuri exotice, în care bucătarul a pus sentiment, artă și pasiune. Diferența de clase, între oameni, o sesizezi imediat când consumatorul începe să comande. Trist, dar adevarăt”, spune arădeanul.

Acesta mai afirmă că meseria de bucatar nu te lasă să simți anii care au trecut pe lângă tine, te ține mereu pregătit de luptă cu dorința de a ști și putea creea cât mai multe produse noi, care să-l încânte pe consumator, o luptă care nu se va sfârși niciodată, deoarece bucătaria este infinită.

„Fiind la Marea Nordului, pot spune ca aici se consumă mult pește cod, (cabillo- cum îl numesc belgienii), somon, sole, stridii, crabi, melci de mare, și alte trufandale marine, care se gătesc mai mult la aburi, evitând frigerea în uleiul care poate provoca neplăceri din cele mai nefaste, iar ca și garnituri pe lângă aceste bunătăți, sunt așezate în farfurie, cu multă pricepere; fenicul, praz, ciuprci, ardei căliți, sparanghel, wock, orez, lângă care se mai adaugă câte un sos diferit pentru fiecare pește. Pe simpatizanții și admiratorii mei îi sfătuiesc să mânânce mai mult gătit în aburi și să evite prăjelile în ulei”, ne sfătuiește Nelu Igreț, Acesta lucrează la un restaurant al unui Hotel de 5 stele din Belgia și spune că îi este bine.

Adauga comentariu