Badea Ion explică de ce Festivalul de la Bata are loc tot timpul în luna septembrie: „Între coarnele lui era cinstita Cruce a lui Hristos”

Festivalul Vânătorii organizat pentru prima dată în România în loclaitatea arădeană Bata a ajuns la o nouă ediţie (XI). Vânătorul Ioan Micurescu ( Badea Ion sau Mistrețarul) care este şi primarul Comunei a fost cel care a iniţiat acest festival.  În acest an acesta va avea loc pe data de 30 septembrie. Ioan Micurescu a explicat de ce s-a ales luna spetembrie pentru organizarea festivalului. 
„Pentru că în 20 septembrie îl regăsim pe Eustatie (Placide), patronul nostru spiritual care are o poveste frumoasă de la vânătoare”, spune Badea Ion. 

 „Fiind într-o zi la vânat, i s-a arătat un cerb şi a început a-l goni; şi apropiindu-se a văzut între coarnele lui cinstita Cruce a lui Hristos, strălucind mai mult decât soarele, şi pe dânsa chipul lui Hristos, şi a auzit glas de la Cruce, zicând: "O, Placide ! pentru ce mă prigoneşti ? Eu sunt Hristos, pe Care tu Îl cinsteşti fără să ştii prin lucrările tale cele bune." Uimit şi speriat, Placid a căzut de pe cal şi a rămas fără cunoştinţă mai multe ceasuri. Mântuitorul i-a apărut şi a doua oară, ca să fie încredinţat de adevărul din prima vedenie şi ca să-i spună ca El este Dumnezeu, Creatorul cerului şi al pământului, şi că din iubire pentru om a luat firea omenească şi s-a întrupat pentru noi. Atunci Placide a crezut cu toata inima sa şi s-a botezat, el şi toată casa lui”. 
Astfel, Consiliul Județean împreună cu Primăria Bata au anunțat programul celei de a XI-a ediții a Festivalului de la Bata. 
„Este un festival devenit deja tradițional nu doar la nivel județean, ci național și internațional. An de an numărul turiștilor a fost în continuă creștere. Festivalul Vânătorii de la Bata este un punct de atracție consacrat, un mod de promovare a Aradului”, a afirmat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad. 

Măsuri speciale de dezinfecție

Ion Micurescu, primarul comunei Bata și principal organizator al Festivalului, subliniază că evenimentul se va desfășura ca în fiecare an, cu mențiunea că s-au luat măsuri speciale de dezinfecție pentru a evita eventualul pericol legat de pesta porcină. „Am primit asigurări de la toți factorii de decizie, avem toate aprobările necesare pentru buna desfășurare a Festivalului. Personal, sunt convins că totul se va desfășura în condiții excelente, spre bucuria tuturor participanților. Vor fi concursuri, ca în fiecare an, prezentări, un spectacol folcloric și, desigur, nelipsitele povești vânătorești”, a completat Ion Micurescu. 

 

Adauga comentariu