Aşa făceau ineuanii magiunul de prune. O tradiţie de sute de ani a fost reînviată!

Magiunul de prune sau plimezul se prepara într-un mod aparte în zona Ineului. O tradiţie veche de sute de ani a fost reluată în toamna anului 2014.

La Ineu, astăzi, are loc Festivalul Surechiului (culesul viilor), iar în cadrul acestuia femeile din oraş s-au adunat pentru a face magiunul de prune. Este o reţetă simplă, care exclude zahărul.

“Făcutul plimezului este o tradiţie de sute de ani, care se pierde în timp. Nu pot spune o dată la care a început acest mod de preparare, dar vă pot spune că este un produs aparte, fără zahăr. Se sapă o groapă mare şi una mai mică. Pe cea mică se pune o oală de cupru în care fierbe acest magiun. Am reluat acestă tradiţie pentru a vedea şi cei mai tineri dintre noi, modul în care se lucra acum zeci şi sute de ani”, ne spune Călin Abrudan, primarul oraşului Ineu.

Tradiţia făcutului plimezului la comun a fost reluată în urmă cu patru ani, după o pauză de două decenii. „Tradiţia a fost reluată după o pauză de 20 de ani, perioadă în care «făcutul plimezului» sau a «mierii de prune», cum i se mai spune, nu s-a mai ţinut. Evenimentul a avut loc în parcul central al oraşului, unde s-a săpat o groapă şi s-a montat un cazan, exact aşa cum erau, pe vremuri, pe fiecare stradă din Ineu”, a declarat primarul Călin Abrudan.

Produsul rezultat este unul cât se poate de ecologic şi lipsit de orice intervenţie a aditivilor, a potenţiatorilor de aromă, etc.

Reluarea acestui eveniment nu ar fi fost posibilă fără sprijinul femeilor care au experienţa realizării acestui magiun de prune.

 

Comentarii

Gogu

09.09.2018 13:55

au stricat prunele ... menirea lor e palinca

Adauga comentariu