Arădenii își plâng morții. Lacrimi în ochi, flori și lumânări pe morminte

Au ales să meargă la mormintele celor dragi încă de la primele ore ale dimineții de 1 noiembrie. Este vorba despre sute de arădeni, copiii au mers cu flori și lumânări să-și plângă părinții plecați de lângă ei, bătrânii își plâng și ei morții, fie că este vorba de părinți, frați, soți sau chiar copii. Toți au aprins lumănări la căpătâiul celor morți și au umplut mormintele de flori. S-a cărat apă pe bicilete și flori s-au dus în lădițe de către cei care au avut mai multe rude îngropate. 

Cimitirele au prins viață încă de la primele ore ale zilei și așa va fi până la lăsarea serii. Printre lacrimi arădenii își întâlnesc la mormintele celor dragi astăzi rudele și prietenii. Toți se roagă pentru suflete celor morți. 

Poliţia Locală Arad se află și ea în cimitire pe 1 noiembrie de Ziua Morților. Ei sunt prezenți în incinta cimitirelor Pomenirea şi Eternitatea şi în zonele adiacente acestora în vederea asigurării fluenţei traficului rutier şi a măsurilor de ordine publică. 

Aceştia monitorizează traficul rutier la intrările în cimitire pentru evitarea ambuteiajelor şi a evenimentelor rutiere nedorite. „Reamintim faptul că există o legislaţie care reglementează modul şi locul unde se pot face grătare, iar cei care vor alege să sfideze legea doar pentru respectarea unei tradiţii riscă amenzi”, spun reprezentanții Poliției Locale Arad.

Semnificaţia Zilei morţilor se regăseşte în spiritualitatea Bisericii Romano-Catolice, însă tradiţia a fost preluată în timp şi de ortodocşi, luterani, calvini sau unitarieni.

În Evul Mediu, pe 1 Noiembrie, după Sfânta Liturghie dedicată Zilei tuturor Sfinţilor, oamenii îşi petreceau după-amiaza în cimitire rugându-se pentru sufletele răposaţilor. Aşa se explică originea consacrării primei zile din Brumar drept zi de pomenire a morţilor.

Adauga comentariu