Arădenii au început să meargă la mormintele celor dragi să ducă flori şi să se roage

Mormintele au fost pregătite, iar începând de astăzi pe ele au fost aşezate flori şi lumânări. Anul acesta şi Gospodărirea Comunală, societate care se ocupă cu administrarea cimitirelor, şi-a făcut treaba. Cel puţin cimitirul Pomenirea a scăpat de gunoaie şi de iarba mare care acoperea mormintele. Acum arădenii au putut să aranjeze mormintele celor dragi cu uşurinţă.

„Am rămas impresionată. Totul este curat în jur. Nu mai sunt gunoaie şi există şi containere pentru coroane şi flori uscate”, a declarat Liliana Rad. Deşi mâine este ziua când se pomenesc morţii multe persoane au preferat să viziteze mormintele cu o zi înainte, fie pentru a face curat, fie pentru a aprinde lumânări şi a se ruga.

Ziua Morţilor, Ziua tuturor Sfinţilor, Luminaţia sau Luminaţiile are loc pe data de 1 Noiembrie  şi este ziua în care se pomenesc morţii. Ea este celebrată în foarte multe ţări creştine din lume.

Credincioşii merg special la biserică şi la cimitir, curăţă mormintele şi le înfrumuseţează cu flori, în amintirea celor care cândva i-au însoţit pe drumul vieţii.

În unele zone ale ţării există tradiţia ca în noaptea de 1 noiembrie, fiecare mormânt să devină un mic altar al luminii. Mii şi mii de  lumânări sunt aprinse în memoria celor trecuţi în eternitate. Se spune că de Ziua Mortilor porţile Tărâmului de Dincolo se deschid iar morţii vin să-i viziteze pe cei vii.

Semnificaţia Zilei morţilor se regăseşte în spiritualitatea Bisericii Romano-Catolice, însă tradiţia a fost preluată în timp şi de ortodocşi, luterani, calvini sau unitarieni. În general, Biserica Ortodoxă face pomenirea morţilor sâmbăta. Unii credincioşi ortodocşi sărbătoresc Ziua Mortilor nu în 1 noiembrie, ci în prima sâmbătă din luna noiembrie.

În Evul Mediu, pe 1 Noiembrie, după Sfânta Liturghie dedicată Zilei tuturor Sfinţilor, oamenii îşi petreceau după-amiaza în cimitire rugându-se pentru sufletele răposaţilor. Aşa se explică originea consacrării primei zile din Brumar drept zi de pomenire a morţilor.

De aici şi obiceiul de a merge pe 1 Noiembrie în cimitir, de a duce flori şi coroniţe de flori, de a aprinde lumânări şi a ne ruga pentru sufletele morţilor. În Biserici, se săvârşeşte vecernia (slujba de seara) în memoria celor trecuţi în veşnicie. Pe 2 Noiembrie, preoţii catolici au dreptul să oficieze trei liturghii, una pentru proprii răposaţi, una pentru sufletele celor care au murit în cele două războaie mondiale şi una pentru sufletele credincioşilor care au aparţinut de parohia respectivă.

 

 

Adauga comentariu