Arădeanul Ştefan Filipaş este pantofar de 30 de ani. “Cizmari nu prea mai sunt, tinerii merg la facultăţi şi apoi ajung şomeri”

S-a reinventat de zeci de ori, a luptat cu birocraţia şi uneori şi cu concepţiile celor din jur, însă a reuşit să rămână în picioare timp de 30 de ani. Vorbim despre Ştefan Filipaş cunoscut de arădeni sub numele de Ştefy Pantofarul. Deşi are zeci de ani de activitate, rămâne cel mai tânăr pantofar din Arad, deoarece cei care mai practică această meserie sunt trecuţi de mult de prima tinereţe. Ştefy şi-a deschis atelierul în curtea casei părinteşti din Micălaca de pe strada Vrancei şi de atunci arădenii din toate cartierele oraşului, i-au bătut la poartă.

Pentru a ţine pasul cu modernul el a încercat mereu să se reinventeze. Şi-a făcut pagina de Facebook şi a început să comunice cu clienţii în mediul online. A început acest lucru din 2013 şi de atunci stă la dispoziţie, online, tuturor celor care vor să îi pună întrebări în legătură cu pantofii care li se potrivesc sau celor care îi cer sfatul privind întreţinerea încălţămintei.

Pasiunea lui Ştefan pentru pantofi s-a transformat în meserie în urmă cu aproape 30 de ani, când a absolvit ultima promoţie a Uniunii Naţionale a Cooperaţiei Meşteşugăreşti (UCECOM) Arad. De atunci, îşi câştigă traiul din repararea pantofilor. Cel mai tânăr pantofar din Arad a început iniţial cu un carneţel în care îşi nota numele clienţilor şi datele de contact, după care a continuat să ţină legătura cu ei prin e-mail şi prin Yahoo Messenger.

Ştefan Filipaş este singurul cizmar din ţară care a avut programul „Rabla pentru încălţăminte“. Metoda era simplă: oamenii duceau pantofii vechi şi plăteau doar jumătate din preţul celor noi, fabricaţi tot de arădean. Ştefan Filipaş spune că ideea i-a venit în momentul în care a văzut că tot mai puţini oameni au bani să-şi cumpere o pereche de pantofi. Încălţămintea veche a fost reparată şi donată săracilor.

De-a lungul anilor, a avut un vis pe care încă nu a reuşit să-l ducă la bun sfârşit. Visul lui Ştefy este să facă o şcoală de cizmari. „Mereu am considerat că este foarte important să ai o meserie. Majoritatea tinerilor din ziua de azi merg la facultăţi şi apoi ajung şomeri. Cred că trebuie ajutaţi micii meseriaşi. Cizmari nu mai sunt. Nimeni nu se mai îndreaptă spre această meserie“, declară Ştefan Filipaş.   

Acesta mai spune că nicio autoritate nu a făcut nimic de 30 de ani pentru ei.

„Ne omoară cu fel şi fel de norme, taxe şi impozite. Astfel, meseria noastră a ajuns să fie pe cale de dispariţie, e ceva ce nu mai merge. Oamenii cumpără papuci ieftini purtaţi sau noi dar care ţin niciun sezon. Şi aşa ne pierdem şi noi că se tot răresc cei care vin la reparat. Eu investesc mereu în materiale pentru a oferi servicii de calitate”, mai adaugă Ştefy.

Pantofarul din Micălaca nu a renunţat niciodată la meserie, deoarece a iubit-o încă de la început. Cert este că şi-ar dori să o mai poată face mulţi ani de acum înainte.  

Adauga comentariu